Skadedyrforsikring

Forsikring mot skadedyr hjelper mye, men forebyggende tiltak hjelper mest!

Skadedyr kan utgjøre en alvorlig trussel mot ditt hjem, og kostnadene ved å håndtere skadedyrangrep kan være betydelige. For å demme opp for potensielle skader og kostnader, velger mange å investere i skadedyrforsikring. Denne typen forsikring gir en ekstra trygghet når uønskede inntrengere og tilhørende skader er et faktum.

Hva er Skadedyrforsikring?

Skadedyrforsikring er en forsikringspolise som gir dekning ved bekjempelse av skadedyr. Dette kan inkludere kostnader knyttet til skadedyrbekjempelse, reparasjoner av skader forårsaket av skadedyr, og eventuell erstatning for tap av eiendeler eller varer. Men de fleste forsikringsselskaper har en del begrensninger i sine skadedyrforsikringer, som avhenger av vilkår og betingelser.

Hva dekkes ikke av en Skadedyrforsikring?

  1. Mindre bygningsskade: Skader på bygg som er av estetisk karakter, som vil si at de kun dekker skader på bærende konstruksjoner.

  2. Dyr i konstruksjon: Flere selskaper dekker ikke åpning av konstruksjon for påvisning av dyr. Heller ikke fjerning av døde dyr, som ikke avgir sterk lukt. Bytte av isolasjon er kun når egenskapene er sterkt svekket.

  3. Sikring og tiltak som forhindrer skadedyr: Ingen forsikringsselskaper dekker sikring og forebyggende tiltak for å forhindre skadedyrangrep.

  4. Brann og vannskader: Enkelte selskaper dekker ikke brann og vannskader som er forårsaket av dyr.

Dette er kun noen av punktene som ikke dekkes, og det vil kunne være flere punkter avhengig av vilkår, og total sum som dekkes. Dermen kan det gir store kostander ved et skadedyrangrep, selv om man er forsikret. På bakgrunn av dette er det lønnsomt å utføre forebyggende tiltak, slik at man unngår problemer med skadedyr.

Forebyggende Tiltak: Hvorfor det er fordelaktig:

Mens skadedyrforsikring kan gi nødvendig økonomisk beskyttelse, er forebyggende tiltak også avgjørende for å redusere risikoen for skadedyrangrep. Her er noen grunner til hvorfor forebygging er gunstig:

  1. Kostnadsbesparelser: Forebygging er ofte mer kostnadseffektivt enn å håndtere et fullblåst skadedyrangrep. Regelmessig vedlikehold og inspeksjoner kan identifisere og løse potensielle problemer før de eskalerer.

  2. Psykisk og fysisk helse: Skadedyr kan utgjøre en trussel mot helse og miljø. Det å oppdage og leve med skadedyr i eget hjem, kan i mange tilfeller føre til nedsatt livskvalitet. Forebyggende tiltak bidrar til å opprettholde et sikkert og hygienisk miljø..

  3. Bevaring av eiendom: Skadedyr kan forårsake skader på bygninger, strukturer og varer. Forebygging bidrar til å bevare eiendom og hindre kostbare reparasjoner som ikke dekkes av forsikring.

  4. Generell ulemper i hverdagen: Ofte når et skadedyrangrep er et faktum, innebærer det en stort inngripen i hverdagen. Hele eller deler av huset kan bli ubeboelig i perioder, og man kan måtte bruke mye tid på å følge opp skadesaken ved ulike befaringer og møter.

Skadedyr kan listes opp i ulike kategorier, og ulike måter å utføre forebygende tiltak:

  1. Transport insekter: Her tenker vi på Veggedyr, skjeggkre og kakerlakker (med unntak av markkakerlakk). Dette er insekter som ikke er naturlige i vår natur, og følger med ulike gjenstander inn i hjemmet. Ofte er dette i forbindelse med reise, men kan også komme i forpakninger. Den enkleste måten å forebygge angrep av disse insektene er å fryse bagasje når man har vært på reise, eller gjenstander man har mottatt, samt åpne emballasje ute før man tar produktet med seg inn.

  2. Natur insekter: Maur, biller, edderkopper, skolopendere, skrukketroll er noen av insekter som kommer utenfra og inn. Med unntak av stokkmaur, så utgjør ikke disse noen skade på hus. Mens de fleste insekter dør når de kommer inn, så vil maurene være inne for å finne mat. Ved å utføre enkle tiltak på våren, så slipper man problemer med maur inne. Ved å være nøye med rengjøring, så minsker man muligheten for at maur finner mat inne, når de på våren er ute for å finne matkilder. Ved tetting av sprekker, skifte av ødelagte netting i sjalusirister, så hindrer man insekter i å komme inn i huset.

  3. Treskadeinsekter: Det er noen skadedyrinsekter som angriper konstruksjon i hus, men ofte tar det flere år før skaden er av betydning. Husbukk, stripet borebille og stokkmaur er de mest vanligste som gir skader på konstruksjon. Mens stokkmaur gnager ganger i treverk, er det larven til husbukken og stripet borebille som spiser treverk. Samtidig er Husbukk larven mest glad i ferskt og tørrere treverk, enn hva stripet borebille og stokkmaur liker. Når man har angret på stripet borebille og stokkmaur, er det som regel grunnet høye fuktverdier i treverk. Det beste tiltaket her vil være luftavfukter som tørker ut treverket. Dersom skaden har pågått over tid, vil dette kunne føre til råteskader i treverk som da må fjernes.

  4. Gnagere: Mus og rotter finner gjerne vei inn i hus, dersom de finner små åpninger. Mus trenger 0,5cm i diameter, mens rotta trenger 1cm i diameter. Det er relativt små åpninger man skal være på utkikk etter. Tetting av grunnmur og sikring av overgang mellom grunnmur og kledning, vil i mange tilfeller være nok til å hindre at gnagere tar seg inn. Ved å ha minst mulige skjulesteder og fjerne alle type matkilder, vil gnagere ha liten interesse i å være på eller ta tilhold på din eiendom. Noen ganger kan det være nødvendig å sikre andre mulige inntrengningsveier, avhengig av hvordan bygget er konstruert. En befaring fra en erfaren skadedyrbekjemper vil ofte kunne være avgjørende for å sikre bygget tilstrekkelig.

  5. Øvrige dyr: Flaggermus, Grevling, mink, mår og Vånd er noen av skadedyrene som kan ta tilhold på eiendom og i konstruksjon. Disse vil på mange måter kunne følge de tiltak som gjelder gnagere, men med et litt bredere omfang. Inngjerding med finmasket netting vil kunne hjelpe i å holde de unna eiendommen. Dersom dette er vanskelig, vil f. eks. fangst i bur være et hjelpemiddel.

Oppsummering: Balanse mellom Forsikring og Forebygging

Skadedyrforsikring gir et viktig sikkerhetsnett for huseiere, men forebyggende tiltak er like viktige for å minimere risikoen for skadedyrproblemer. Ved å finne balansen mellom forsikring og forebygging, kan man sikre at eiendommen er godt beskyttet mot potensielle trusler fra skadedyr. En helhetlig tilnærming som inkluderer regelmessig inspeksjon, sanitasjon og profesjonell rådgivning, gir den beste beskyttelsen mot uønskede inntrengere.

Forrige
Forrige

Småfulg under takstein

Neste
Neste

Luftavfukter, tar vare på din bolig!