Skadedyr

Evident Skadedyrkontroll samarbeider med FHI (Folkehelseinstituttet), og bistår med å samle inn informasjon rundt bekjempels av ulike skadedyr. Nedenfor har vi listet opp de mest vanligste skadedyrene, samt linket til videre informasjon hos FHI. Vi utfører bekjempelse av alle disse skadedyrene, samt flere andre.

Som eier kan du selv utføre bekjempelse, men ofte kan bekjempelse kan ta lengre tid, når man ikke har god kunnskap om deres biologi og adferdsmønster. En fagperson har større sjanse for å lykkes, og det er anbefalt å ta kontak slik, at vi kan bistå for raskere kontroll.

Rotte er et vanlig skadedyr, når det først kommer inn i boligen. Brunrotte er den rotta som er mest vanlig i Norge. Inntreksveier er viktig å finne, og helst før det blir et problem. Vi hjelper deg før skaden skjer. Hold rotter unna din eiendom.

Rotte (brunrotta)

Brunrotta (Rattus norvegicus) er den rotta som er mest vanlig her i Norge.

Her er det viktig å komme igang med rask bekjempelse, da de er veldig neofobe og kan ofte sky feller som blir satt ut for sent. Det mest effektive er å raskt sette ut flere klappfeller. Bruk gjerne åte som den allerede har spist noe av, da den er trygg på den lukten.

På lik linje, men i større grad en andre gnagere, så er det viktig å fjerne mulige skjulesteder og tilgang til mat og vann.

Husmus er den musa som tar tilhold i din bolig. Denne type mus vil formere seg og kan føre til stor skade. Vi utfører inspeksjon for å sikre at den ikke kommer inn, og hjelper deg raskt når musa allerede har kommet seg inn.

Husmus

Husmus (Mus musculus) har den samme levemåten som brunrotta, og finnes der hvor det er bebyggelse.

Selv om husmusa er liten, så kan den gjøre stor skade innvendig. Musa, i motsetninge til rotta, er alt etende og veldig nyskjerrig. Derfor gnager den på ledninger og finner frem på til de fleste steder i en bolig.

Siden mus er så nyskjerrige, vil bruk av klappfeller være meget effektivt. Sikring av bygninger, fjerne skjulesteder og mat har best forebyggende effekt for å hindre problemer.

Småskogsmus kommer gjerne inn i ditt hjem når det begynner å bli kaldt ute. Denne musa er svært nyskjerrig og dette gir den både fortrinn og ulemper. Musa trenger bare 5mm åpning for å komme seg inn, og vi hjelper deg ved å være i forkant.

Småskogsmus

Småskogmus (Apodemus sylvaticus), tidligere kalt liten skogmus, er den som oftest kommer inn i hus på høsten for å søke ly.

Siden mus ikke har et fettlag som rotta, overlever den ikke når det blir kaldt ute. På lik linje med Husmusa, så er den alt etende og veldig nyskjerrig, og forårsaker de samme type skader.

Det er også lik forutsetning for å fange denne med klappfeller som Husmusa, og type åte har liten betydning. Samme forebyggende effekt ved å sikre bygninger og fjerne tilgang til skjulesteder og mat.

Jordrotte eller Vånd som den også kalles, gjør ofte stor skade på plen og i blomsterbedd. Jordrotta krever litt ekstra innsats for å bli kvitt, men ved å vite om dens adferdsmønster blir man kvitt de til slutt. Ikke la Vånd være et problem.

Vånd/Jordrotte

Vånd, Arvicola amphibius (tidligere Arvicola terrestris) kalles ofte for jordrotte eller vannrotte. De fleste vil oppdage hull og forhøyninger i plen, når Vånden har tatt tilhold på eiendommen. Huller langs grunnmur, er i de fleste tilfeller forbeholdt Brunrotta.

Vånden kan gjøre stor skade på plener, busker og trær, og den kan være en plagsom art for landbruket.

Det er lite forebyggende å gjøre mot Vånd, og her bruker man i de fleste tilfeller feller som er laget for vånd. Disse graves ned der hvor de ferdes under bakken.

Grevling kan gjøre stor skade på jakt etter mat, både på bygg og plen. Noen tar tilhold under kontruksjon og kan føre til problemer. Vi utfører fangst av grevling, og forebyggende tiltak.

Grevling

Grevling (Meles meles) er lett gjenkjennelig på det svarte og hvite hodet og den raggete pelsen, og den forveksles ikke med noen andre arter i norsk natur. Normalt gjør den ingen skade, men den kan enkelte ganger ødelegge gressplener i sin jakt på meitemark og larver. Den kan også lage seg hi under bygninger, og på den måten forårsake materiell skade. Grevlingen er fredelig, og angriper ikke mennesker.

Flaggermus på loftet kan være lett å få, om bygget ikke er godt sikret. Sikring mot flaggermus kan kun utføres i September måned. Ta kontakt, så kan vi være forberedt når tiden er klar for å utføre sikring mot flaggermus.

Flaggermus

Flaggermus (Chiroptera) er fredet i Norge, og man kan kun utføre sikring i september måned.

Her vil det kreve kompetanse og riktige metoder, for å utføre tiltak på riktig måte.

Ta kontakt i god tid før september, slik at planlegging og utførelse kan gjennomføres riktig.

Veggedyr kan være svært ubehagelig, og det er viktig å komme raskt i gang med bekjempelse. Frysing og varmebehandling mot Veggedyr er gode bekjmpelsesmetoder, og sammen med giftfrie produkter utsettes du ikke for unødvendig stoffer som er skadelig.

Veggedyr

Veggedyr er et av de hyppigste insektene som blir med hjem fra reiser. Ved å oppdage et angrep raskt, vil man enklere bli kvitt disse.

I enkle tilfeller, vil man kunne uføre bekjempelse lokalt uten videre tiltak. Mens i større omfang, må senger og øvrige møbler måtte behandles med varme eller kulde.

Vi bekjemper Veggedyr kun med giftfrie metoder, slik at du kan være trygg på å ikke bli utsatt for insektcider.

Skjeggkre er et vanlig skadedyr, som i utgangspunktet ikke gjør noen skader. De spiser papir og er derfor svært uønsket i arkiver og kunstgallerier. De er reltativt enkle å bli kvitt, og vi utfører kostnadseffektive bekjempelser.

Skjeggkre

Skjeggkre er et insekt som ikke er definert som skadedyr, men de fleste opplever at de er til sjenanse. I de fleste hjem utgjøre de ikke noe skade. Bedrifter med dokumentarkiv vil kunne være utsatt ved at skjeggkre spiser papir.

Behandlingen mot skjeggkre er svært effektiv, og man vil etter 6 måneder, mer eller mindre ha eliminert problemet.

Limfeller er har forebyggende effekt, og kan til fordel plasseres ut på steder som normalt ikke brukes.

Kakerlakker kommer i flere typer og er gjerne med hjem fra ferie. De sprer ofte sykdom og bør behandles raskt. Kilden til kakerlakkene er viktig å finne, slik at man kan stoppe invasjonen.

Kakerlakker

I Norge er det kun én frittlevene art, markkakerlakken. Denne lever ute i naturen og forviller seg noen ganger inn i hus. Den utgjør ingen fare, og bekjempelse er ikke nødvendig.

Den mest vanlige kakerlakken i Norge er Tysk kakerlakk. Denne er også den eneste som bærer eggkapselen frem til klekking. Andre kakerlakker er Brunbelte kakerlakk, Orientalsk kakerlakk, Amerikansk og Australsk kakerlakk. Alle disse må bekjempes.

Det kan være vanskelig å bli kvitt disse, og det er derfor nødvendig at man tar kontakt for å identifisere og starte bekjempelse.

Svart jordmaur kommer ofte inn på kjøkken om våren, på jakt etter mat. Råd og veiledning er ofte nok til å unngå at de blir et problem. Enkle tiltak gjør at man raskt får kontroll og blir kvitt disse.

Svart jordmaur

Svart jordmaur er også kalt sukkermaur. Det er disse du ofte får på besøk inne på tidlig vår, når varmegradene setter seg godt midt på dagen. Disse er tilfeldige gjester, som gjerne kommer hvert år, og trengs ikke å bekjempes.

Selv om man opplever at de er “over alt”, så vil enkle tiltak som å støvsuge godt når man ser de første være nok. Dersom man ser at de kun går et sted til og fra, så har man et problem.

Ved å kontakte oss, kan vi sørge for å bekjempe hele samfunnet, og ikke kun arbeiderne. Viktig at man ikke utfører tiltak selv, og lar de være frem til vi kommer.

Stokkmaur tar ofte tilhold i bygg, når det er fuktskadet treverk. Forstyrrer man disse, vil de raskt flytte på seg. Det er flere måter å utøre effektiv bekjempelse, men det bør utføres av en skadedyrbekjemper.

Stokkmaur

Stokkmauren kan forveksles med Skogsmaur, men skiller seg ut ved at Stokkmauren har et helt sort hode. Du ser sjeldent stokkmaur inne, da den finner maten i naturen.

Stokkmauren kan gjøre skade på bygninger ved at den gnager treverk for å lage reir. Det er hovedsakelig fuktig treverk, og man har en lekkasje inn til konstruksjon.

På lik linje med Sort jordmaur, så bør man ikke starte egen bekjempelse, men kontakt oss for identifisering og bekjemepelse.

Veps lever bare en sesong, og det er dronningen som overvintrer og lager et nytt samfunn hver vår. De tar tilhold på mange ulike steder, og merkes som oftes når de har blitt mange, som er litt utpå sensommeren. Veps og Gjeithams blir man raskt kvitt.

Stikkveps

Stikkveps bygger nytt bol hver vår, og kan derfor dukke opp nye steder. Det er kun dronningen som overvintrer og starter ny koloni. Ofte merker man de ikke før antallet har blitt stort.

Om høsten blir de ofte pågående i deres jakt etter sukkerholdig næring. Det er derfor viktig å være i forkant, og gjøre noe med det før den tid.

Dersom veps ikke er til sjenanse, så kan den til fordel få være i fred frem til kolonien dør ut på høsten. Skulle bolet være plassert slik at man frykter at de kan være til sjenanse, så ta kontakt og vi vil bistå med å få fjernet vepsen.